obvestila FIAP pooblaščenca – marec 2022

Spoštovane fotografinje in fotografi, imam par stvari v zvezi s FIAP.

• FIAP je na svoji spletni strani objavil svoj uradni stav glede vojne v Ukrajini in se je skladno s statutom ogradil od vsakih ocen in izjav:
    POVEZAVA
    Iz statuta FIAP je namreč razvidno, da so vse politične, ideološke, verske, … aktivnosti izvzete iz njegovega delovanja in obsoja vse konflikte, …
  • Razpolagam s PDF katalogom 40 mladinskega bienala. Katalog je preobsežen, da bi ga lahko pripel k temu mailu. Zainteresiranim ga lahko pošljem po WeTransferu. Na omenjenm bienalu so bili naši mladinci zelo uspešni. Sodelovali so v obeh starostnih kategorijah do 16 let in do 21 let :
    • V kategoriji do 16 let je ekipa 17 avtorjev z 20 slikami osvojila bronasto medaljo FIAP
    • Matic Vidmar je osvojil še srebrno FIAP medaljo za fotografijo »Martin 01«
    • V kategoriji do 21 let je ekipa 14 avtorjev z 20 slikami osvojila zlato medaljo FIAP
    • Luka Volk je osvojil še srebrno FIAP medaljo za fotografijo »Sinhrono«
    • Vesna Malnarič je osvojila še bronasto FIAP medaljo za fotografijo »35 let v odsevu in nazaj«
  • Po dvakrat neuspešnem poskusu javne podelitve osvojenih FIAP naslovov, kaže, da bomo to letos le lahko opravili. Žal ne v Lendavi, kot je to postala že kar tradicija. Letos bomo to naredili na odprtju FIAP razstave »Ljudje sveta« na Jesenicah. Tako vsi dobitniki lanskih FIAP naslovov vabljeni na Jesenice v torek 17. maja ob 19:00 uri na  razstavišče Kolpern. Sicer pa naslov je: »Gornjesavski muzej Jesenice, Kolpern, Fužinska cesta 2, Jesenice. V priponki je zarisana pot od izvoza Lipce. Ena pot vodi skozi mesto druga pod Mežakljo.

• Sedaj, ko vem, kdaj bom lahko razdelil lanske FIAP naslove istočasno obveščam, da bom za letošnje leto zbiral vloge za naslove FIAP do sredine oktobra. Napram lanskemu letu se pogoji niso še nič spremenili, prilagam pogoje TUKAJ. Interesenti dobite formularje za vloge pri meni.
  • Letos bo spet FIAP ČB BIENALE V OMANU. Sodelovali bomo s kolekcijo 10 ČB fotografij. Vsak avtor lahko sodeluje z eno samo fotografijo. Temo na katero bomo poslali fotografije izberemo sami. Pomembno je da je zbirka vseh 10 fotografij koherentna oziroma vse slike morajo bit iz »istega vica«. Koherenca močno vpliva na uspeh pri žiriranju. Delno po posvetu s predsednikom Umetniškega sveta delno po lastnem razmisleku predlagam, da mi pošljete do tri slike na tri teme. Potem bo US odbral katera tema ima močnejše slike in katere slike bi poslali na FIAP bienale. Te tri teme so:
    • Sence
    • Alpska arhitektura
    • Abstrakcija

Na vsako temo pošljite do 3 slike, ki dopuščajo povečavo na 30×40 cm (format 30×40 je predpisal FIAP, slike v razmerju 2:3 oziroma 30×45 je potrebno ustrezno »pokropati« ali kako drugače prilagoditi). Če na kakšno temo nimate slik ne pomeni de na preostale ne morete poslati.

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ JE 30. april 2022.

• Na spletni strani FIAP tudi najdete februarsko številko »FIAP News« FIAP NEWS

Lep pozdrav in dobro luč!

Vasja Doberlet