MFIAP za Matjaža Čatra

Iz sedeža FIAP so nas sredi maja obvestili, da je član naše zveze, Matjaž Čater iz Celja, četrti slovenski fotograf, ki mu je uspelo osvojiti naslov mednarodnega mojstra fotografije, MFIAP.

FIAP  (Federation Internationale de l’art PhotographiqueThe International Federation of Photographic Art ali Mednarodna zveza za fotografsko umetnost) povezuje več kot 90 fotografskih zvez držav vsega sveta s sedežem v Luksemburgu. Vodijo jo ugledni fotografi iz Andore, Argentine, Avstrije, Belgije, Grčije, Italije, Luksemburga in Singapurja.

Za uspešno razstavljanje na mednarodnih razstavah po celem svetu pod pokroviteljstvom FIAP le ta podeljuje fotografske naslove. Za pridobitev mojstrskega naslova mora kandidat predhodno osvojiti dva razstavljalska naslova: AFIAP – Artist FIAP in EFIAP – Excellence FIAP. Za mojstrski naslov lahko kandidira najmanj po treh letih, ko doseže razstavljalski naslov EFIAP. Osvoji ga na podlagi pozitivne ocene strokovne žirije, ki ji mora predložiti kolekcijo 20 fotografij.

Komisija, ki vsako leto ocenjuje prispele kolekcije fotografij, v povprečju dodeli 5 do 6 MFIAP naslovov, včasih več, včasih manj; letos štiri. Vloge ocenjuje le enkrat letno. Pogosto mora komisija na srečanju pregledati tudi po 50 vlog. Kriteriji za potrditev kandidata so zelo ostri. Dvajset poslanih fotografij mora poleg tehnične dovršenosti predstavljati predvsem vsebinsko in likovno zaključeno celoto – koherentnost kolekcije je ključni faktor pri odločitvah.

Naslove MFIAP se podeljuje od leta 1980 dalje. V več kot 40 letih je ta naslov osvojilo le 242 avtorjev iz 46 držav sveta. Od Slovencev so ta naslov pred Matjažem osvojili Vinko Skale (2001), Herman Čater (2012) in Vasja Doberlet (2014).

Matjaž se je uspel prebiti med svetovne mojstre s svojo kolekcijo fotografij z naslovom »Between two worlds – Med dvema svetovoma«, ki jih je naredil ob svojih pogostih preletih Slovenije. Uspešna Matjaževa kolekcija predstavlja čudovite poglede na krajino iz ptičje perspektive. Občudujemo lahko motive iz nevsakdanjih zornih kotov, ob nenavadnih vremenskih in svetlobnih pogojih, posnete z vrhunskim občutkom za kadriranje in kompozicijo.

Celotno MFIAP fotografsko kolekcijo Matjaža Čatra si lahko ogledate na FIAP spletni strani: TUKAJ

Čestitke Matjažu za odlične posnetke in osvojeni naslov!

 

Vasja Doberlet,
pooblaščenec FZS za FIAP

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar