inventura: FZS v letu 2020

Inventura leta 2020 je objavljena v reviji Digitalna kamera št. 104;

Fotografska zveza Slovenije (FZS) je zveza 33 društev iz Slovenije in zamejstva, je soustanoviteljica Kabineta slovenske fotografije Gorenjskega muzeja Kranj ter članica Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP. Njeno poslanstvo je dvig ugleda slovenske fotografije kot ene izmed umetniških likovnih dejavnosti v domačem in mednarodnem okolju ter delo z mladimi.

Leto 2020 je bilo tudi za fotografe nekaj posebnega, saj se je korona zajedla prav v vsako poro našega življenja. Zagotovo so vsi ukrepi usmerjeni v preprečevanje širjenja težke bolezni in to lahko vsi razumemo. Časovno in krajevno omejeno gibanje pa za fotografa istočasno pomeni spremembo navad in iskanje novih fotografskih poti in izzivov. Kljub vsem omejitvam pa v FZS z zadovoljstvom ugotavljamo, da so fotografinje in fotografi tudi letos opravili veliko delo in bili pri tem zelo uspešni. Bežen pogled na statistiko objav na naši spletni strani pove, da so fotografi v društvih pripravili preko 50 samostojnih in skupinskih razstav, ki so bile v njihovem okolju dobro obiskane. Organiziranih je bilo veliko natečajev, med njimi 14 s pokroviteljstvom FZS. Panonske refleksije (Lendava), Narava (Kočevje), Miniature (Kranj), Ljudje sveta (Jesenice) in Ekološka resnica (Nova Gorica) so imena že uveljavljenih mednarodnih fotografskih razstav pod pokroviteljstvom FIAP in PSA, ki jih uspešno organizirajo naša društva. Prav te razstave so marsikateremu domačemu fotografu odprle pot v mednarodno skupnost, hkrati pa ponesle ime Slovenije v fotografski svet.

Na drugi strani Fotografski klub Proportio Divina iz Gornje Radgone skrbi v idiličnem gradu Negova za promocijo domačih in tujih avtorjev. Fotografsko središče Negova je uvrščeno med 14 fotografskih galerij na svetu pod okriljem FIAP. Letos so izvedli pomladanski ciklus, jesenski del pa je bil zaradi omejitev začasno prekinjen.

V domačem okolju se nadaljuje povezovanje in sodelovanje fotografov različnih društev. Člani sedmih gorenjskih fotografskih društev in klubov so letos pripravili odlično skupinsko razstavo na temo alpske arhitekture, na Celjskem je bila skupna razstava Digitalnega foto kluba, Društva fotografov Svit in FK Štore Steel. Želimo, da se jim v naslednjem letu pridružijo še ostali. Na Primorskem poteka Ex Tempore pod vodstvom FK Sušec iz Ilirske Bistrice, čez mejo pa v Gorici tradicionalni Incontro/Srečanja Skupine 75 z zamejskimi Slovenci.

Največji dogodek, ki utrjuje prepričanje, da je pravilno naše poslanstvo dviga ugleda slovenske fotografije kot ene izmed umetniških likovnih dejavnosti, se je zgodil ob letošnjem kulturnem prazniku. Mojster fotografije Stojan Kerbler je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju fotografije. Kot je bilo zapisano v obrazložitvi, je Kerbler osrednja osebnost slovenske fotografije. Postavil je visoka merila čiste črno-bele analogne fotografije in vzpostavil referenčni okvir humanistične fotografske senzibilnosti in estetike tudi za prihodnje rodove. Ponosni smo nanj, bil je član našega umetniškega sveta, selektor in žirant, mentor in vzor mladim rodovom.

In prav delu z mladimi ter njihovimi mentorji smo letos posvetili posebno pozornost. Žal je šolanje na daljavo precej okrnilo naš program, toda kljub temu so bile izvedene oz. so v teku mladinske razstave Mladost ni norost (DFK), Pokrajina za mlade in Portreti (FD Jesenice). Udeležba kar 170 osnovno- in srednješolcev na prireditvi Mladost ni norost v Celju nas navdaja z optimizmom, da prihaja nov rod uspešnih fotografov. Žirija je pregledala in ocenila skupaj 506 fotografij ter podelila 18 nagrad najboljšim avtorjem. Ocenjevali so Joco Žnidaršič (mednarodni mojster umetniške fotografije ter fotoreporter), Robert Gajšek (fotograf, fizik, ravnatelj OŠ Hruševec) in Anica Kofol (fotografinja, organizatorka mednarodnih razstav FZS). Preko spletnih povezav smo sodelovali z mentorji po šolah, ki so prvi, ki v mladih opazijo potencial in ga pomagajo razvijati ter izraziti. Z delom z mladimi bomo nadaljevali tudi v naslednjem letu, že januarja prihaja mladinski fotografski natečaj Portret za mlade 2021, organizirali bomo seminarje in delavnice za mentorje OŠ in SŠ, pripravljamo pa še nekaj novosti, ki naj ostanejo zaenkrat še skrivnost.

Ob mednarodnem dnevu žena smo FZS, FD Janez Puhar in največji turški klub Sille Sanat Sarayi iz Konye organizirali natečaj Ženski svet 2020, na katerem lahko sodelujejo avtorice iz Slovenije in Turčije. V današnjem času, ko meje ne smejo biti ovira in je migracija nekaj vsakdanjega, v večini držav, tudi pri nas, najdemo kulturno in rasno pestrost skupnosti, v kateri živimo. Strah pred drugačnimi je povezan predvsem z neznanjem in nepoznavanjem teh kultur. Zato smo se odločili, da fotografsko razstavo posvetimo drugačnosti in njenemu spoznavanju skozi objektiv. Sočasno je bila na ogled v Sloveniji in Turčiji.

Potencial v teh projektih vidi tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki prispeva del sredstev za organizacijo in izvedbo prireditev.

Naši fotografi so uspešno sodelovali na FIAP Bienalu naravoslovnih fotografij, ki je bil v Čeljabinsku v Rusiji. Med 33 državnimi kolekcijami je naša dosegla 8. mesto, naš priznan naravoslovni fotograf Janez Papež iz Kočevja, pa je v kategoriji digitalnih fotografij dobil zlato medaljo ruskega organizatorja.

Poleti smo dobili še četrtega slovenskega fotografa Matjaža Čatra, ki mu je za umetniško kolekcijo uspelo pridobiti najvišji naziv MFIAP (Master FIAP). Skupaj z očetom Hermanom Čatrom, ki je prav tako MFIAP, sta sedaj edina družina MFIAP na svetu. In ko smo že pri zanimivostih, sta Štefi P. Borko in Ivo Borko prvi zakonski par na svetu, v katerem imata oba najvišji tekmovalni naziv EFIAP/d3 (diamant).  Poleg njiju smo letos dobili še pet umetnikov AFIAP ter šest odličnikov EFIAP. Doma je Umetniški svet FZS podelil dvema avtorjema razstavljavski naziv kandidat za mojstra fotografije ter enemu naziv fotograf 1. razreda.

V času, ko barve gozdov postanejo pravljične, ko porumenelo listje šelesti pod nogami, je čas za fotografske razstave po društvih širom Slovenije. Vsaj do lani je bilo tako. Letošnja jesen pa je drugačna. Fotografi se učimo spletnega komuniciranja preko Zooma, Teamsov in podobnih programov. Izlete so zamenjali sprehodi po bližnji okolici, ambient galerijskih prostorov so nadomestile virtualne galerije. V tem okolju je tudi 51. slovenska pregledna razstava fotografij v organizaciji FZS in FK Anton Ažbe iz Škofje Loke, ki predstavlja najboljše barvne, črno-bele in kolekcije fotografij za leto 2020.

Ko se je življenje zaradi korone zaustavilo in se ne dogaja praktično nič, lahko vidite, da se je v FZS in njenih društvih vendarle veliko dogajalo. Zato vas vabim, da potrkate na vrata vam najbližjega društva, z veseljem vam bodo odprli in vas sprejeli medse. Iskrena zahvala pa vsem članicam in članom društev, ki s prizadevnim delom v svojih sredinah skrbite za razvoj slovenske izrazne fotografije ter nas navdušujete s svojimi fotografskimi deli.

Prihaja novo leto 2021. V FZS imamo veliko načrtov in idej, radi bi izdali almanah slovenske sodobne fotografije, v katerem bi avtorji predstavili svoja najboljša dela, delali bomo z mladimi, se ponovno družili na vaših prireditvah. Korona in covid-19 bosta z razvojem zdravil izginila na smetišče zgodovine, motivi pa bodo še dolgo med nami, zato vam želim vse dobro, širokokotni pogled sokolje ostrine, prostranih in bujno rastočih idej ter vrhunskih fotografij.

 

Pripravil: IGOR DEBEVEC, predsednik FZS

Naslovna fotografija: Aleksander Čufar