MIŠKA DUŠAN

Miška Dušan se je začel resneje ukvarjati s fotografijo leta 1974. Medijsko okolje je bilo v tistih časih črno belo. Taka sta bila tisk in televizija. Barvne posnetke smo gledali na filmskem platnu. Uporaba barvne fotografije v izrazne namene je predstavljala noviteto, zato se je odločil zanjo. V letih 1976 do 1984 sodi med najuspešnejše jugoslovanske fotografe. Bil je borec za enako vrednotenje barvne in črno bele fotografije. S svojo aktivnostjo je pomembno prispeval k uveljavitvi novogoriške šole barvne fotografije.

Razstave. V Galeriji Meblo v Novi Gorici je leta 1985 postavil razstavo Beneški karneval. Sledile so razstave Toskana,  Akti v Galeriji STOLP v Mariboru, Burano, Tulipani, Body painting, Erotične pokrajine, Sejem bil je živ, Biljenski griči, Vogali in portali, Provansa, Legzira – jutro na atlantski obali, Spomin na Merzougo, El Chott –saharski rally, Oslo – v nedeljo popoldne, Plesna doživetja, Mavrična polja, Malo mešano, Nove zgodbe, HD meeting. Leta 2018 je sodeloval na 17. Kitajski mednarodni razstavi umetniške fotografije. V Art temi je sodelovalo 13.411 avtorjev z 76.364 fotografijami iz 109 držav. Zanimivost razstave je, da na njej ne podeljujejo nagrad, pač pa vedno izberejo 100 najboljših posnetkov ali kolekcij. S kolekcijo Korean dancers se je v izbor uvrstil tudi Dušan. V decembru 2020 se s kolekcijo 15 fotografij iz cikla We. Yes. predstavlja na Asia Photo festivalu v Singapurju. Še več, kot razstav, je bilo v tem času projiciranih predstavitev.

Dušan Miška je leta 1984 prvi v Jugoslaviji izpolnil kriterije za naziv KM FZJ s predložitvijo kolekcije barvnih diapozitivov. FZS mu je leta 1993 podelila naziv Mojster fotografije. Za mednarodne uspehe  je prejel priznanji  AFIAP (1996) in EFIAP (2000).

 

Burano

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Sanjam valove

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

 

We. Yes!

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

 

 

 

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Prikaži vse komentarje
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x