XXII. fotosrečanje – XXII. fotoincontro v Gorici

V soboto 3. oktobra 2019 bo ob 18. uri v Kulturnem domu v Gorici odprtje 22. izvedbe Fotosrečanja, tradicionalne mednarodne fotorazstave, ki jo organizira goriški Fotoklub Skupina75.

Na 22. Fotosrečanju bodo svoja dela predstavili štirje fotografi iz Italije in Slovenije, in sicer:

Andreja Peklaj je slovenska fotografinja s solidnim umetniškim znanjem. Izbrala je prodor v naravo in s tem, da je sledila natančno načrtovani poti je uresničila dela, s katerimi podvomi o pojmu mimesisa. Spremenila je gozdne elemente in pristala na robu abstrakcije.

Andrej Furlan raziskuje kraje, ki veljajo za simbole izgube (spomeniki, oltarji in pokopališča); pri tem sledi procesu spomina. Potem ko se je avtor v nizu „Kraji spomina“ pomudil pri spomenikih in obeležjih, ki jih je obiskal že kot deček, ga pot zanese v majhna podeželjska pokopališča, ki jih z ritualom fotografiranja obvaruje pred neizogibno pozabo.

Za Fotoklub Skupina75 nam letos Silvan Pittoli predstavlja niz analognih del velike konceptualne globine, tako da poveže domove nekaterih zaselkov goriških Brd s portreti njihovih starejših prebivalcev. Avtor izvira z etnografske raziskave in se nato preda iskanju vrednosti spomina: kolektivnega, ki je tesno povezan s teritorijem in intimnejšega, ki je blizu krajem čustvene navezanosti.

Giancarlo Torresani nam ponudi „Destinos – Usode“, mapo z gradivom, ki ga je uresničil v Argentini, med provincama Jujuy in Salta na severuzahodu države, na meji s Čilom in Bolivijo. Gre za kraje, v  katerih je še živa kmečka in staroselska tradicija. To so območja, v katerih se v obrazih prebivalstva zrcali zgodovina, ki so jo zaznamovali ne samo tuji oblastniki in uboštvo, ampak tudi dostojanstvo in žilavost.

Posebni gost letošnjega Fotosrečanja je Fotografsko društvo Veno Pilon iz Ajdovščine. Društvo so ustanovili leta 2002. Člani društva, ki delujejo tudi na mednarodni ravni, se nam predstavljajo z nizom fotografij namenjenih Naravi in človeški zapuščini.

Mednarodna fotografska razstava predstavlja vrhunec razstavne sezone Skupine75; prireditev z odprtjem razstave bo na sporedu v soboto 3. oktobra ob 18. uri. Dogodek je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno matico in Zvezo slovenskih kulturnih društev (ZSKD) ter s pokroviteljstom Občine Gorica.

Večer bodo popestrili glasbeni vložki, ki jih bodo prispevali člani Glasbene matice, medtem ko bo članica kluba, znana fotografinja, kritičarka in predavateljica fotografije Lorella Klun podala predstavitev vseh prisotnih avtorjev in njihovih del.

Biografski podatki, nekaj fotografij vsakega umetnika in kritični opis Lorelle Klun so zbrani v katalogu razstave, ki so ga pripravili sami člani društva, grafično pa ga je uredil Igor Škorjanc. Za prevode je poskrbel Vili Prinčič.

Umetniška naslovnica kataloga je letos Photomorfoza na temo pandemije, ki še vedno zavira naše družbene dejavnosti. Izdelal jo je pionir digitalne fotografske umetnosti Paul David Redfern.

Razstava bo odprta v Kulturnem domu v Gorici (ul. I. Brass, 20) do 17. oktobra, ogled pa bo možen ob delavnikih med 9. in 13. uro in med 15. in 18. uro ter med prireditvami v samem domu.