XX. Fotosrečanje/Fotoincontro

Fotoklub Skupina 75 vabi na XX. Fotosrečanje / Fotoincontro v soboto 6.10.2018  ob 18.30 v kulturni dom Gorica, Via Italico Brass 20, 34170 Gorizia GO, Italija.

Gre za največji fotografski dogodek v Gorici, ki letos praznuje svojo dvajseto obletnico.

Takole povzemajo gostitelji:

 

Prisotni bodo avtorji iz FJK in Slovenije;

Fabio Bolinelli. Z izurjenim in prefinjenim delom v post-produkciji, izpostavi pomembne in znane palače, jih vključi v samotna in pusta okolja in pri tem aktivira dekontestualizacijo, ki ustvari rahel občutek odtujitve.

Vasja Doberlet je mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije in EFIAP/p. Predstavi se z živo in ustvarjalno serijo „Avto-Reflections“, v kateri ujame harmonijo in lepoto odsevov, ki se oblikujejo na bleščečih površinah v mestu parkiranih avtomobilov.

Eva Petrič, je slovenska fotografinja in performerka, ki deluje med New Yorkom, Dunajem in Ljubljano. Predstavi se z nizom, ki skozi avtoportret postavi v ospredje globoke povezave in mehanizme, ki  vežejo osebno sfero z družbeno in komunikativno.

Giancarlo Rupolo. Trideset let po jedrski katastrofi v Černobilu, prikaže napet in večkrat nagrajen projekt, s katerim poveže fotografije, posnete med potovanjem v mestu duhov Pripyat s starimi slikami, ki so jih objavili prisilni izseljenci.

Robert Strahinjić.  Za svoj projekt je izbral hladno in osamljeno spokojnost zimskega časa v obmorskem okolju, ki jo je prikazal z nostalgično umirjenim črnobelim. Z minimalističnim pristopom nam avtor ponudi obrežja odeta v skrivnostne atmosfere.

Pred nedavnim nas je predčasno zapustil znani goriški fotograf Sergio Culot, dolgoletni član Skupine75 in mojster snemanja in dela v temnici. V njegov spomin bo razstavljno nekaj del iz serije „Inturbolence“, v katerih se pod introspektivnim nabojem zemljepisne koordinate in kraji povsem premešajo. Tako se majhni kraški in briški zaselki ukoreninijo na listih, ki jih prenaša veter in se vrtinčijo na nebu, znanilcu nevihte.

Krožek, ki se bo predstavil publiki na tokratnem jubilejnem Fotosrečanju, je sam Fotoklub  Skupina75; številna dela članov kluba pričajo o pomembnem delu raziskovanja in eksperimentiranja, ki ga opravlja veliko let.

Mednarodna fotografska razstava predstavlja vrhunec razstavne sezone Skupine75; prireditev z odprtjem razstave bo na sporedu v soboto 6. oktobra ob 18.30 uri. Dogodek je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno matico in Zvezo slovenskih kulturnih društev (ZSKD) ter s pokroviteljstvom Občine Gorica.

Večer bodo popestrili glasbeni vložki, ki jih bodo prispevali člani Glasbene matice, medtem ko bo članica kluba, znana fotografinja, kritičarka in predavateljica fotografije Lorella Klun pripravila ustrezno predstavitev vseh prisotnih avtorjev.

Biografski podatki, nekaj fotografij vsakega umetnika in kritični opis Lorelle Klun so zbrani v katalogu razstave, ki so ga pripravili sami člani društva, grafično pa ga je uredil Igor Škorjanc. Za prevode je poskrbel Vili Prinčič, platnico pa je uresničil član kluba Simon Zamar.

Razstava bo odprta v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass, 20) do 19. oktobra, ogled pa bo možen ob delavnikih med 9. in 13. uro in med 15. in 18. uro ter med prireditvami v samem domu.

 

Fabio Bolinelli – CASA DEL BALILLA

 

Sergio Culot – INTURBOLENZE

 

Vasja Doberlet – STOLP

 

Eva Petrič – ONE SIZE FITS ALL 

 

Giancarlo Rupolo – PRESENZE DI NON PRESENZE

 

Robert Strahinjič – FROZEN TIME