solidarnostna pomoč Aleksandru Čufarju

Spoštovani fotografinje in fotografi, članice in člani FZS

Letošnje leto je tudi za nas fotografe nekaj posebnega, saj se je korona zajedla prav v vsako poro našega življenja. Zagotovo so vsi ukrepi usmerjeni v preprečevanje širjenja težke bolezni in to lahko vsi razumemo. Časovno omejeno gibanje pa za fotografa istočasno pomeni spremembo fotografskih navad in iskanje novih fotografskih poti in izzivov. Toda korono bomo premagali in potem gremo naprej …
So pa tudi primeri, ko se v fotografovo pot in življenje prikrade drugačna bolezen, kije vzrok za spremembo življenja in življenjskih navad.

Dne 24. 11. 2020 je bil v časopisu Gorenjski glas objavljen članek, ki se nanaša na našega kolega mojstra fotografije Aleksandra Čufarja iz Železnikov.
Iz opisa človek lahko zaključi, da je njegovo zdravstveno stanje resno in da se še slabša. Aleksander se sooča s hudo sladkorno boleznijo in Charcotovo artropatijo, oziroma hudim zapletom diabetičnega stopala, pri čemer gre za propadanje sklepov in kostnine. Aleksander sedaj hodi s pomočjo bergel, levega stopala pa ne uporablja, da ne bi prišlo do deformacije. Težko zdravstveno stanje narekuje zelo omejeno gibanje po hiši in velike težave predvsem pri premagovanju stopnic, posebno z vozičkom, ki mu bo olajšal življenje. Delna, a dobra rešitev tega problema bi bila montaža dvigala v hišo, kar pomeni ogromen strošek, ki ga sam in njegova družina ne zmorejo.

K reševanju je pristopilo KUD France Koblar, sekcija Sončki dobrote iz Železnikov. Običajno vsako leto za reševanje življenjskih stisk izvedejo dobrodelni koncert. Z izkupičkom pomagajo tistim, ki so pomoči najbolj potrebni. Letos pa zaradi splošnih omejitev zbiranja to ni možno. Zato so ubrali drugo pot in se pisno obrnili na podjetja in občane ter jih zaprosili za darovanje sredstev za reševanje težke stiske Aleksandra Čufarja.

Aleksander je v fotografskem svetu dobro poznan. Ni le odličen fotograf ampak tudi dober kolega. Sodeloval je s posameznimi društvi in aktivno deloval v Umetniškemu svetu FZS. Tu je z vso resnostjo in tenkočutnostjo pripomogel k še večji prepoznavnosti slovenske umetniške fotografije doma in v svetu. S svojim širokim opusom fotografij pa je tudi v svetovnem merilu dosegel najvišje fotografske naslove.

V Fotografski zvezi Slovenije smo prepričani, da bi bilo dobro in lepo, da mu v teh zanj težkih časih tudi slovenski fotografi stopimo naproti. Tako smo se odločili, da namesto tiskanega kataloga 51. slovenske pregledne razstave fotografij izdelamo katalog v digitalni obliki (pdf), sredstva za tisk pa namenimo kot solidarnostno pomoč Sandiju. Vemo, da ima Sandi med nami veliko prijateljev, ki bi mu bili pripravljeni pomagati. Zato smo se povezali z vodjo sekcije »Sončki dobrote« g. Aleksandrom Blaznikom iz Železnikov. Gospod Blaznik je v preteklih letih organiziral že več dobrodelnih akcij v Železnikih. Naš Sandi je ob teh akcijah tudi vedno pomagal ali s projekcijami ali s fotografiranjem dogodkov.

Pomoč za Aleksandra Čufarja je mogoče zbirati individualno ali v okviru posameznih foto društev.
V kolikor boste na društvih zbirali prispevke, je smiselno, da se povežete z g. Aleksandrom Blaznikom (tel. 031-738-579, mail: aleksander.blaznik@siol.net) in se dogovorite, da vam pošlje donatorsko pogodbo. S tem boste na društvu imeli evidentirano dobrodelno akcijo.
V kolikor bi želeli prispevati kot posamezniki, lahko to storite direktno na transakcijski račun:
KUD France Koblar, Trnje 39, 4228 Železniki
SI56 0312 8100 1166 283, s pripisom Za Sončke dobrote.
Denar bo potem preko Društva Sožitje iz Škofje Loke nakazan na Čufarjev račun.

Aleksander bo vesel vsake donacije posebej, mi pa mu ob tem zaželimo, da bo prihodnji potek bolezni čim milejši in da bo lahko še dolgo iskal dobro luč ter se ukvarjal s fotografijo.

Predsednik FZS, Igor Debevec