Sloveniji 8. in 11. mesto na FIAP nature biennale 2020

Pod okriljem FIAP se vsaki dve leti organizira tekmovanje državnih kolekcij črnobelih in naravoslovnih fotografij. To se dogaja v sodih letih, v lihih letih pa je na vrsti tekmovanje državnih kolekcij barvnih fotografij.

Letošnji FIAP bienale naravoslovnih fotografij je bil v Čeljabinsku. Sodelovalo je 33 držav in sicer 30 v kategoroji »Print« in 30 v kategoriji »Digitalne fotografije« (nekatere države niso sodelovale v obeh kategorijah). FZS se je udeležila bienala v obeh. Kot je predpisano, smo na »Print« poslali 10 fotografij 10 avtorjev in v kategoriji »Digitalne fotografije« smo poslali 20 fotografij najmanj 10 avtorjev. Tu posameznik ni smel sodelovati z več kot dvema fotografijama.

Ker sem letos na tem bienalu sodeloval kot žirant, je slike za kolekcijo izbiral član IO FZS Stojan Gorup iz Sežane, ki je tudi poskrbel za izdelavo in za pošiljanje slik organizatorju v Rusijo. S slikami 14 avtorjev je uspel sestaviti dve kolekciji. Kolekcija natisnjenih slik je bila na tem, da prejme pohvalo. Imela je enako število točk kot španska vendar smo se žiranti ob primerjavi obeh kolekcij odločili za špansko. Tako je v tej kategoriji je Slovenija dosegla 11. mesto, takoj za pohvalami. Pri kolekciji digitalnih fotografij pa je naša ekipa dosegla 8. mesto in dobila FIAP HM (pohvalo).

Za najboljše kolekcijo v vsaki kategoriji smo podelili »World Cup« in nato FIAP zlato, srebrno in bronasto medaljo ter 6 FIAP pohval (HM). Za najboljše slike smo podelili 1 FIAP zlato, 3 APE zlate, 2 FIAP srebrni, 2 APE srebrni in 3 FIAP bronaste medalja (APE pomeni Association of Photographers Eurasia).

Naš priznan naravoslovni fotograf Janez Papež,MF FZS iz Kočevja je v kategoriji digitalnih fotografij dobil zlato medaljo ruskega organizatorja.

Čestitke vsem 14 sodelujočim avtorjem, čestitke Janezu Papežu za osvojeno zlato medaljo in čestitke Stojanu Gorupu za pripravo uspešnih kolekcij!

Slike z 20. FIAP Nature Bienala 2020 si lahko ogledate TUKAJ!

Zapisal: Vasja Doberlet, MF FZS, MFIAP, pooblaščenec za FIAP

Naslovna fotografija:  Janez Papež: Gospodar gozdaAPE zlata medalja