REZULTATI: POKRAJINA ZA MLADE FOTOGRAFE 2020

(foto: 1. nagrada v skupini do 16 let, Rene Kračun – VALOVI)

 

Znani so rezultati fotografskega natačaja POKRAJINA ZA MLADE FOTOGRAFE 2020.

Fotografije je ocenila žirija v sestavi:

Jani Novak; MF FZS, EFIAP/g,

Marko Burnik; KMF FZS,

Barbara Toman F1 FZS.

 

Nagradila je sledeče fotografije:

 

POKRAJINA skupina do 16 let

  1.  nagrada Rene Kračun         Valovi                         OŠ Hudinja
  2. nagrada Taj Kosmač             No bike
  3. nagrada Zala Jenkole           Stol                             OŠ Koroška Bela

diploma          Matej Borjančič        Prva slana

diploma          Gašper Ivanšek         Zima

diploma           Nejc Kovač                 Na vrhu

diploma           Neja Berguš               Dobrava                      OŠ Koroška Bela

diploma           Lea Šporn                  Lepotec                       OŠ Koroška Bela

 

POKRAJINA skupina od 16 do 19 let

  1. nagrada Ela Zdešar                   Varuhi pomorščakov
  2. nagrada Alen Milavec             Zimsko jutro
  3. nagrada Anja Kosmač             Večer

diploma           Patricija Mlakar       Ko se zdani

diploma           Živa Kandolf             Zlati večer

diploma           Klara Mirkac            Skrivalnica     

 

SEZNAM SPREJETIH FOTOGRAFIJ:

1. STAROSTNA SKUPINA

2. STAROSTNA SKUPINA

 

SPREMNA BESEDA

Letošnja bienalna razstava je prva samo digitalna razstava. S tem je bilo mladim omogočeno sodelovanje brez kakršnihkoli stroškov izdelave fotografij. Mogoče je zato malce večja udeležba, hkrati pa je zaradi znanih ukrepov letos zamrla dejavnost po šolah in učenci ter dijaki so prepuščeni sami sebi, hkrati so bili omejeni kar nekaj časa na fotografiranje v lastni občini.

Seveda se opazi, da mladi še dozorevajo in mnogi nimajo popolnoma razvitega občutka za fotografijo. V marsikateri fotografiji je najbrž zaznana pomoč staršev ali mentorjev. Hkrati smo se pri fotografiji soočili s popolnoma osnovnimi problemi, ki so rešljivi tudi pri preprosti uporabi npr. fotografiranja s telefonom, npr. neraven horizont, moteči elementi po robovih fotografije, ki bi zahtevale samo malce popravljen izrez. Nekaj fotografij je kot običajno tudi zgrešilo temo razpisane razstave.

Vsem nagrajenim iskreno čestitamo, tudi vsem izbranim čestitke in hkrati želje po fotografskem napredovanju! Vsem sodelujočim pa naj bo motiv za sodelovanje na razstavi za odrasle vsake 2 leti v Kranju.

zapisal: Jani Novak, MF FZS, EFIAP/p

* * * * * *

Spoštovani udeleženci natečaja Pokrajina 2020!

Pogoji za izvedbo letošnjega dogodka so bili drugačni od preteklih – tako za avtorje kot za organizatorje. Vsi ste se jim uspeli prilagoditi in znova smo lahko priča umetninam, ki jemljejo dih in božajo dušo, zato vam izrekam iskrene čestitke in veliko zahvalo, saj ste popestrili skopo dogajanje, ki v tem obdobju hromi kulturno zavest posameznika.

Vsako slabo izhodišče pa ponuja možnosti na drugih področjih. Nadebudni fotografi ste bili v zaostrenih razmerah prisiljeni v iskanje motivov v domačih krajih. Spoznali ste lahko lepote in zanimivosti okolišev v katerih bivate in jih zajeti v objektiv. Na zanimivosti domačega okolja je namreč zaradi iskanja lepot v drugih okoliših, večina izmed nas opustila pozornost. Onemogočanje osebnih stikov je zahtevalo iskanje drugačnih načinov sodelovanja med mentorji in učenci, najbrž pa se je bilo potrebno naučiti tudi dela z najrazličnejšimi aplikacijami za obdelavo fotografij. Posledično ste obogatili svoje znanje, ki ga boste lahko v bodoče s pridom izkoriščali. To so pozitivne posledice razmer, katere smo bili prisiljeni sprejeti.

Večje število prejetih fotografij v primerjavi z natečaji v preteklih letih nas vodi v prepričanje, da je natečaj Pokrajina 2020 uspel, ne glede na spremenjene okoliščine. Če ste vsi, ki ste bili udeleženi v izvedbi dogodka, uspeli premostiti zapreke v letošnjem letu, nam za nadaljnje izvedbe, ki bodo v bodoče sledile, ni potrebno prav nič skrbeti.

zapisal: Rok Pekolj, Ravnatelj OŠ Koroška Bela Jesenice

 

GALERIJA NAGRAJENIH DEL