razstava Valerije Jenko: SKRIVNOSTNO JEZERO

 

Odprtje razstave

V sredo, 25.05.2022 ob 19.00 uri, Cafe galerija Pungert v Kranju.

 

O razstavi

Valerija Jenko se v Cafe galeriji Pungert Kranj predstavlja s prvo samostojno razstavo, čeprav njeno delo že nekaj časa dozorelo čaka ta trenutek.

Pred enajstimi leti se je včlanila v Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj, z veliko željo in odločno voljo, da sledi ustvarjalnemu nagovoru globoko v sebi. Latentnemu in še ne osrediščenemu potencialu je na široko odprla vrata v vse tematske smeri, z vztrajnim raziskovanjem pa ustvarja vse bolj prepoznaven osebni fotografski zapis.

Pokrajina je prav gotovo tema, kjer je zase našla veliko izraznih možnosti. Čeprav se s kolegicami in kolegi pogosto udeleži društvenih fotografskih delavnic, pa vedno vzpostavi rahel odmik, da lahko poglobljeno razširi vidno polje in se sreča z motivom, ki čaka prav njo, da ga ugleda njena subtilna prisotnost in ga njen fotoaparat tiho prisvoji.

Z naravo je vzpostavila globok intimen odnos, zato dobro pozna njene spremenljive trenutke, pogojene z menjavo letnih časov ali dnevnih atmosferskih stanj oziroma učinkov. Kontemplativno vživetje in intenzivna čuječnost v njej zazna novo, dodatno dimenzijo, s katero preseže dokumentarnost beleženja in prikliče bodisi impresionistični ali pa tudi ekspresionistični učinek nastale fotografije. Celoten spekter dogajanja pogumno usredišči v minimalni izrez s pretehtano in očiščeno kompozicijo, polno zračnosti in vibrirajoče fluidnosti. Tudi barvna pestrost in tonaliteta je minimalistična, kar pa se dodobra spremeni, ko se njen fotografski korak poda na ulice, v mestni vrvež. Barve zažarijo, vendar ne prikrijejo vsebinske plati, v kateri so poudarjeni odnosi, tako med ljudmi kot tudi med interierji in eksterierji, različni odsevi pa ustvarijo vtis nadrealnega oziroma vzporednega sveta.

Ne ostane prezrto, da Valerija Jenko v digitalni temnici postori le najnujnejše. Morda bi z večjim posegom napravila bolj »udarne posnetke«, a se temu zavestno odpove. Na polju digitalnih možnosti ugajanja in tovrstnega pritegovanja pozornosti sta »prava mera« in vztrajnost nedvomno kvaliteti, ki mojstrita fotografskega duha.

Andreja Peklaj, MF FZS, EFIAP

 

O avtorici

Valerija Jenko se je rodila leta 1974 v Ljubljani. Po poklicu je diplomirana ekonomistka. Od leta 2011 je članica Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, kjer je od leta 2019 tudi predsednica z odličnimi organizacijskimi in povezovalnimi lastnostmi.

V sklopu društvenih dogodkov se aktivno ukvarja s pripravami fotografskih razstav. Sodelovala je na mnogih društvenih razstavah in na različnih fotografskih salonih, kjer je prejela več nagrad. Že leta 2014 je prejela prvo diplomo za kolekcijo na 36. regijskem srečanju fotografskih skupin in posameznikov Gorenjske pod okriljem JSKD. Tej je sledilo še 10 nagrad in priznanj, najpomembnejša med njimi je Zlata FIAP medalja na mednarodnem salonu Pannonia reflections 2021.

FZS – Fotografska zveza Slovenije ji je leta 2017 podelila razstavljalski naziv F1  – Fotograf 1. razreda.