Razstava Nagrajene fotografije 2012 – 2013

FD Jesenice vabi na ogled razstave “Nagrajene fotografije 2012 – 2013”, v Fotogalerijo na Jesenicah, Trg Toneta Čufarja 4. Na razstavi sodelujejo naslednji avtorji: Robert Brezigar, Bogdan Bricelj, Danila Bricelj, Maja Debelak, Jelka Mihajlovska, Aleksander Novak, Danica Novak, Jani Novak, Samir Pajić, Nadica Petrova, Vitomir Pretnar, Matjaž Vidmar in Stane Vidmar.

Razstava je do 15. januarja 2014 na ogled vsak delavnik od 8. do 18. ure.

O razstavi

V Fotografskem društvu Jesenice smo se odločili, da se predstavimo z nekaterimi nagrajenimi fotografijami v letih 2012 – 2013. Vseh nagrad je 87 in sicer na razstavah državne ali višje stopnje! Ker smo prostorsko omejeni, je vsak avtor, ki je v zadnjih dveh letih prejel nagrado na razstavi državne ali mednarodne stopnje, predstavljen samo z eno ali dvema fotografijama. Poleg tega je bilo prejetih še veliko nagrad na razstavah nižje stopnje, ki pa običajno bogatijo lokalni prostor.

Sama razstava nagrajenih je konglomerat izbora fotografij. V društvu s toliko avtorji in toliko različnimi pogledi na fotografijo, ter seveda tudi z različnimi temami, tehnikami idr. ni za pričakovati neke enotne razstave. Nekateri avtorji izbruhnejo kot vulkan z množico nagrad, kar kaže na njihovo izredno aktivnost in sodelovanje na zelo velikem številu razstav predvsem v tujini. Rekorder med temi je naš prizadevni predsednik Bogdan Bricelj s kar 53 nagradami. Spet drugi avtorji se z vso mirnostjo udeležijo samo izbranih razstav, pa jim uspeh tudi ne izostane. Prav zaradi pestrosti izbora fotografij in zaradi različnega nastanka le teh je bila tudi izbrana beseda konglomerat. Nekatere fotografije so namreč umirjene in vnaprej nastale v glavah, spet druge so fotografije trenutka, ki so jih avtorji zabeležili ob posameznih dogodkih, ki so jim bili priča s svojimi pogledi in seveda s fotografskim aparatom, ki je zabeležil svetlobo.

Vsi skupaj pa tvorimo Fotografsko društvo Jesenice, ki s svojo aktivnostjo presega običajna društva. Razstavni prostori v Fotogaleriji ter v ostalih razstaviščih (galerija Jake Čopa v avli Zdravstvenega doma Žirovnica, razstavišče v domu dr. Franceta Berglja na Jesenicah, razstavišče v domu starostnikov Viharnik v Kranjski gori, do letošnjega decembra tudi razstavišče v Acroniju) in občasno v galeriji Dolik na Jesenicah in galeriji Kosove graščine na Jesenicah nam namreč pomenijo izredno organizacijsko in kvantitetno presežnost.

Po drugi strani se lotevamo tudi kvalitetnega pristopa, ki pa nam v zadnjem obdobju malce šepa, ker za strokovno izobraževanje ob obilici dela, kar zmanjka časa in volje. Tako nas torej v letu 2014 čaka ponovni izziv bolj obogatenega dela na strokovnem področju.

Jani Novak
podpredsednik FD Jesenice