Razstava KAMERAT – delavstvo

1.maja 2022, na praznik dela je bil v okviru 2. edicije Festivala delavskega filma KAMERAT v Hrastniku objavljen razpis za foto natečaj digitalne fotografije na temo delavstvo. Cilj celotnega programa festivala je bil, da skozi film, slikarstvo in fotografijo kot orodje družbene kritike raziskujemo položaj delavstva na presekih med zgodovino in prihodnostjo, se povprašamo o spreminjajočih konceptih dela in delavskih pravic v raznolikih družbeno-ekonomsko-tehnoloških kontekstih.

Na razpis je prispelo 170 del 46 avtorjev. Žirija v sestavi Jure Kravanja – MF FZS, predsednik žirije, Franc Lamovšek – ljubiteljski fotograf in Simon Tanšek – F1 FZS so za projekcijo izbrali 56 del 31 avtorjev, ki prikazujejo industrijske objekte, njihove detajle, ljudi, ujete v njihov in naš svet tovarištva, krajino, zaznamovano in neredko utrujeno od dela. 40 fotografij je bilo tudi natisnjenih in na panojih razstavljenih na ploščadi pred galerijo Mašinhaus.

Tako kot je celoten program filmskega festivala potekal od 30.6. do 2.7.2022 v edinstvenih prostorih bivših objektov Rudnika Trbovlje-Hrastnik so bile tudi izbrane fotografije projecirane zadnji dan festivala v kompresorski postaji kjer je inštalirana oprema za proizvodnjo  komprimiranega zraka, ki je bil potreben za pogon strojev in opreme v rudniku. Unikatev prostor in industrijski zvok, ki ga je za projekcijo izbral tajnik žirije Armand Meterc je dodal prav poseben občutek.

Po pravilih o razvrščanju razstav Fotografske zveze Slovenije je razstava druge stopnje.

Razstavo je organiziral Foto klub Hrastnik v sodelovanju s Fotografsko zvezo Slovenije in Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik.

Z zlato medaljo je bil odlikovan Vitomir Pretnar (fotografija Triglav), s srebrno Vukašin Šobot (fotografija Zadnja izkopna izmena), z bronasto pa Vida Markovc (fotografija Slaščičarka). Diplome so osvojili Simon Krejan (fotografija Terminal), Andreja Ravnak (fotografija Nitke) in Matjaž Vidmar (fotografija Kje je zdej ta šrauf).

Razstave na temo delavstva so v svetu zelo redke in zato nameravamo organizatorji s temo delavstva nadaljevali tudi naslednje leto v okviru potencialne 3. edicije festivala.

Zapisal Simon Tanšek

Avtor reportažnih fotografij je Branko Klančar