Pikin fotografski natečaj za osnovnošolce: ČASOVNI STROJ

 

Ste kdaj imeli željo, da bi zavrteli časovni stroj in se vrnili v preteklost ali odpotovali v prihodnost? Da bi imeli magično moč s katero bi spreminjali čas in s tem tudi svet?
Junakinja knjig švedske pisateljice Astrid Lindgren, nadobudna deklica Pika Nogavička, je zagotovo tista, ki nas lahko povabi na takšno nenavadno in pogumno raziskovanje sveta – s časovnim strojem v rokah! Starodavni gradovi in nenavadni tehnološki izumi, roboti v kavarnah in babičina skrinja, polna starih fotografij … Kaj bi vi ujeli v objektiv, če bi ga spremenili v časovni stroj?

V Muzeju Velenje, ki že 34. leto zapored sooblikuje Pikin festival in v atriju Velenjskega gradu pripravlja tradicionalne Pikine fotografske razstave, vabimo k sodelovanju pri Pikinem fotografskem natečaju. Tudi letos smo natečaj pripravili v sodelovanju s fotografsko revijo Digitalna Kamera in Digitalnim Foto Klubom, ki že vrsto let sodelujeta z mladimi fotografi iz cele Slovenije ter Festivalom Velenje, organizatorjem 34. Pikinega festivala. Natečaj bo potekal pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (št. FZS 11/2023).
Osnovnošolce vabimo, da z nami in s Piko Nogavičko delijo fotografije, ki bodo prikazale njihov pogled in razumevanje naslovne teme natečaja »Časovni stroj«, ki je tudi tema letošnjega 34. Pikinega festivala. Skozi objektiv poiščite preteklost in tudi prihodnost v svetu okoli nas.

 

 

Razpisni pogoji:

– Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci iz cele Slovenije.
– Vsak avtor lahko sodeluje z do tremi digitalnimi ali digitaliziranimi fotografijami v formatu JPEG v velikosti vsaj 3000 slikovnih pik po daljši stranici.
– Računalniška obdelava fotografij je dovoljena v osnovnem obsegu (manjše popravljanje kontrastov, osvetlitve, intenzitete barv, izreza, ostrine in podobne osnovne korekcije). Fotomontaža ni dovoljena.
– Fotografije so lahko posnete v barvni ali črno-beli tehniki.
– Fotografije morajo izražati avtorjev pogled na temo fotografskega natečaja. Tematsko naj se navezujejo na naslovno temo 34. Pikinega festivala »Pikin časovni stroj«.
– Vsak poslani izdelek mora biti opremljen z naslednjimi podatki:
……ime in priimek avtorja, starost, šola, mentor (če je);
……naslov (lahko tudi opis) fotografije;
……elektronski naslov avtorja.
– Natečaj traja do petka, 30. junija 2023. Ta dan je zadnji rok za oddajo fotografij. Takoj po tem datumu bo prejeta dela pregledala in ocenila komisija, ki jo bo imenoval organizator natečaja. Prispela dela bo ocenjevala strokovna komisija v sestavi:
……Andreja Ravnak (Digitalni Foto klub, mojstrica fotografije FZS)
……Igor Rosina (fotografska revija Digitalna kamera, lastnik in glavni urednik)
……Peter Žagar (Festival Velenje, fotograf)
……Tanja Verboten (Muzej Velenje, direktorica, članica Fotokluba F8)
– Med prispelimi fotografijami bo komisija izbrala fotografije, ki bodo razstavljene v grajskem atriju, najboljše pa bo tudi nagradila.
Nagrade:
……* 1., 2. in 3. nagrada  – zlata, srebrna ter bronasta medalja Fotografske zveze Slovenije
……* Zlata pika 34. Pikinega festivala za prvonagrajenca
……* 5 pohval – diplom Fotografske zveze Slovenije
……* Praktične nagrade avtorjem vseh razstavljenih fotografij s strani Muzeja Velenje, Festivala Velenje ter fotografske revije Digitalna kamera
– Organizator si pridržuje pravice do tiskanja in distribucije izbranih fotografij za namen promocije projekta.
– Odprtje Pikine fotografske razstave bo v sredo, 6. septembra 2023, ob 17. uri na Velenjskem gradu.
– Fotografije v digitalni obliki (na CD-ju, DVD-ju ali USB ključku ali po e-pošti) pošljite ali dostavite (osebno, po pošti) do navedenega roka na naslov:
……MUZEJ VELENJE, Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje
……ali na elektronski naslov info@muzej-velenje.si.

Za več informacij se lahko obrnete na kustosinjo pedagoginjo Muzeja Velenje Ono Čepaityte Gams (e-naslov: ona.gams@muzej-velenje.si, tel. 051/382-374).