47. Slovenska pregledna razstava fotografij 2014 in DIA Primorska 2014

FKNG_Solkan

Najboljši slovenski fotografi v osnovni šoli Solkan

Avla OŠ Solkan bo od 17. oktobra do 28. novembra gostila izbor del najboljših slovenskih fotografov v letošnjem letu. Razstavo so pripravili Člani Foto kluba Nova Gorica. Gre za njihovo tretjo letošnjo fotografsko prireditev. Z njo nadaljujejo tradicijo sodelovanja z Osnovno šolo Solkan. Na petkovi otvoritveni slovesnosti ob 18 uri bodo prikazali tudi izbor digitalnih fotografij prispelih na že 45. Izvedbo Dia Primorske, ki jo vsako leto organizira domači klub. Izbor najboljših del za Dia Primorsko je potekal sočasno z že omenjeno 47. Slovensko pregledno razstavo fotografij.

Fotografije je na Slovensko pregledno razstavo poslalo 57 avtorjev. Sodelovali pa so lahko z barvnimi in črno belimi fotografijami. Na Razstavi Dia Primorska je v prosti temi sodelovalo 50 avtorjev, temi Zbogom orožje, posvečeni 100 letnici začetka 1. svetovne vojne, pa 34 avtorjev. Ocenjevalci so oba izbora fotografij, tako na papirju, kot v projicirani tehniki, pohvalili in priporočili za ogled.

Nagrade so na Slovenski pregledni razstavi prejeli: Damijan Sedevčič, Oton Naglost in Boris Macarol v barvni kategoriji ter Dejan Kokol, Štefi P. Borko in Danica Novak v črno beli razvrstitvi. Pri tem velja omeniti, da gre v barvni kategoriji za popolno dominacijo domačih avtorjev.

Zmagovalci Dia Primorske pa so: Miljko Lesjak, Marko Mladovan in David Lavrenčič v temi Zbogom orožje ter Matej Peljhan, Hugo Drago in Dušan Miška v prosti temi.

Generalna ugotovitev ob ogledovanju obeh razstav je, da je z nastopom digitalne dobe v fotografiji le-ta popolnoma prevladala. Barvna fotografija količinsko prevladuje, vendar izrazno še ni v celoti uveljavila svojih specifičnih primerjalnih prednosti. Črno bela fotografija ostaja v sedanjem trenutku prevladujoča tehnika med različnimi zvrstmi naknadne grafične obdelave osnovnega digitalnega zapisa. Razvoj umetniške fotografije pa je možen prav z uporabo novih orodij , ki jih je prinesla digitalna tehnika. V trenutni fazi so avtorji in žirije pri ustvarjanju in ocenjevanju fotografij še preveč omejeni z estetiko in pristopi, ki jih je ponujala črno bela fotografija. Člani Foto kluba Nova Gorica, so bili z Novogoriško šolo barvne fotografije v 70 letih prejšnjega stoletja vodilni pri uveljavljanju izrazne barvne fotografije na teritoriju bivše države. Klub skokovitemu povečanju obsega in pomena fotografije iz pregleda nagrajenih avtorjev ugotavljam, da še vedno ohranjajo pomembno vlogo v slovenski fotografiji.

Tekst:Dušan Miška

1N_47.pregledna2014_A-Barvna_Damijan Sedevcic_Onkraj hribov

1N_47.pregledna 2014_A-Barvna_Damijan Sedevcic_Onkraj hribov

1N_47.pregledna2014_A-CB_Dejan Kokol_Into unknown

1N_47.pregledna2014_A-CB_Dejan Kokol_Into unknown

1N_DIA Primorska 2014_A-Zbogom orozje_Miljko Lesjak_Duhovi vojne

1N_DIA Primorska 2014_A-Zbogom orozje_Miljko Lesjak_Duhovi vojne

1N_DIA Primorska 2014_B-Prosta_Matej Peljhan_HCB

1N_DIA Primorska 2014_B-Prosta_Matej Peljhan_HCB