Odprtje Ljubljanskega fotografskega salona 2014

E-VABILO_lfs14

Fotoklub Ljubljana v sodelovanju s Cankarjevim domom in s podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pripravlja razstavo Ljubljanski fotografski salon 2014, s katero bomo počastili 125. obletnico ustanovitve prvega fotografskega kluba v Ljubljani in na območju sedanje Slovenije ter 200-letnico rojstva Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo.

V peti izvedbi mednarodne razstave črno-belih fotografij s poudarkom na témi portreta ostajamo zvesti mediju – torej na papir izdelanim fotografijam. Zavedamo se, da v današnjem svetu, ki prisega na vse, kar je digitalno, takšno vztrajanje pomeni manjšanje števila sodelujočih avtorjev in poslanih del. Se pa tudi zavedamo, da to ne pomeni hkrati nižanja kakovosti poslanih del. Prednosti fotografij, izdelanih na papir, so namreč različne. Zaradi zahtevnejših postopkov izdelave fotografij in tudi zaradi stroškov se tega lotevajo predvsem resnejši in zrelejši fotografi, ki želijo vplivati na celoten potek ustvarjanja fotografije. Poleg tega te fotografije pomenijo dokončen rezultat umetniškega dela, na katerega ne vpliva noben tehnični pripomoček. Žirija in gledalci vidimo delo v končni obliki, kot si ga je zamislil avtor.

Letos smo vodilni témi portreta dodali še prosto témo, v okviru katere smo ravno tako sprejemali samo črno-bele fotografije, izdelane na papir. Sodelujoči avtorji so s tem dobili še možnost predstavitve drugih področij svojega ustvarjanja.

Na obe razpisani témi skupaj je 124 avtorjev iz 29 držav poslalo 909 fotografij. Tričlanska mednarodna žirija priznanih fotografov je za razstavo izbrala 156 fotografij 79 avtorjev iz 25 držav (17,2 %). Pri tem sta bili vodili žirije med drugim kakovost in celovitost razstave.

V počastitev obeh obletnic pa razstavi dodajamo še tretji, netekmovalni del, na katerega smo povabili nagrajence predhodnih mednarodnih razstav na témo portreta. V tem delu se s fotografijami po lastni izbiri predstavlja osem avtorjev iz Avstralije, Finske, Madžarske, Slovenije, Srbije, Turčije in Vietnama.

Pokrovitelja razstave sta Fotografska zveza Slovenije (FZS 1/2014) in Mednarodna zveza za fotografsko umetnost (FIAP 2014/133).

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 16. junija 2014, ob 20. uri v Prvem preddverju Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 13. julija 2014.