odprtje 23. fotosrečanja

V soboto 2. oktobra 2021 ob 18. uri, bo Kulturni dom ponovno gostil vsakoletno mednarodno fotografsko prireditev, znano pod imenom Fotosrečanje. Letos bo šlo že za 23. izvedbo prireditve, ki jo pripravlja fotoklub Skupina75 iz Gorice.

 

Na letošnjem Fotosrečanju se bodo predstavili štirje priznani avtorji iz Italije, Slovenije in iz Hrvaške.

 

Sara Nuša Golob Grabner, mlada in velikokrat nagrajena slovenska fotografinja bo predstavila niz fotodel na temo Sinhroniciteta. Gre za tematiko, ki jo je raziskoval Carl Gustav Jung. V instalaciji, ki se veže na tematiko kolektivne podzavesti in na njene vplive, se razni delci pogovarjajo med sabo, prav tako kot dogodki v življenju. Na prvi pogled izgledajo nepomembni in nepovezani med seboj, končno pa se povežejo in vdahnejo življenje zapletenim in nepričakovanim elementom.

 

Lorella Klun ponudi „Slutnje“. Gre za niz posnetkov, v katerih si notranji svet in racionalnost, izkušnje in duhovnost poiščejo pot do prispodob, tj tistih govoric, ki omogočijo, da prikažemo abstraktnost v svetu vidnega. Ženska, ki je korenina plodnosti, nas spremlja na potovanju, ki se dotakne tematik, kot so lahko izguba ranljivosti z nakdadno pridobitvijo zavesti.

 

Annalisa Mansutti, se predstavlja s nizom fotografij, ki jih je posnela med potovanjem po devettisoč kilometrov dolgi poti po Transibirski železnici. Gre za kiklopsko železniško progo med Moskvo in Vladivostokom. To potovanje ne obravnava kot cilj, ki ga mora doseči, temveč uresniči opis same poti in njenih elementov: progo, pokrajino, izmenjavo pogledov. Vse nekako lebdi v zraku, prav tako kot nemirno vrtinčenje snežink.

 

Robert Sironi je za Fotosrečanje pripravil niz fotografij z močno pojmovno veljavo. V „Valorem Novum“ prinaša kotičke puljske arene, svojega rojstnega mesta. Utrinke je posnel s kamero obscuro ter jih potem natisnil na strani starih knjig, ki jih je našel na odpadu. V prvi vrsti je uporabil strani knjige „Bhagavad Gita“, zelo razširjene in priljubljene v indijski kulturi. Ta postopek mu je omogočil, da se na papir vtisnjene upodobitve zlijejo s črnilom besed in sestavijo drhteči poliptih.

 

Na letošnjem srečanju bo kot gost prisoten Fotoklub Ljubljana, ki je ob svoji 90-letnici za temo prikaza izbral „Človeka“. Člani društva so tehnično izučeni fotografi ter bodo ljubiteljem fotografije ponudili upodobitve, ki zadevajo različne vidike in stanja, v katerih je protagonist Oseba. V fotoobjektiv so človeka med raznimi opravki ujeli z občutljivostjo, prefinjenostjo, pa tudi s kančkom humorja.

 

Mednarodna fotografska razstava predstavlja vrhunec razstavne sezone fotokluba Skupina75. Odprtje razstave bo na sporedu v prostorih Kulturnega doma v Gorici, v soboto 2. oktobra 2021 ob 18. uri. Dogodek je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno matico in ZSKD; pokrovitelj fotosrečanja je Občina Gorica.

 

Večer s fotografijo bo oplemenitil nastop gojencev Glasbene matice. Fotografinja, ki tudi poučuje fotografijo in umetnostna kritičarka Lorella Klun ter Cristina Paglionico, odgovorna urednica revije Fotoit, sta pripravili kritične ocene avtorjev. Poleg teh so v katalogu razstave zaobjeti osebni podatki avtorjev in nekaj njihovih fotografij. Katalog so pripravili člani društva, z grafično obdelavo Igorja Škorjanca in s prevodi Vilija Prinčiča. Naslovnico je izrisal član Skupine75 Sandi Gorkič.

 

Fotodela bodo razstavljena v Kulturnem domu (ul. Brass, 20) do 16, oktobra 2021 vsak dan od 9. do 13. in od 15. do 18. ure ter v večernih urah med prireditvami v domu. Počaščeni bomo, če nam boste objavili poslano predstavitev, obenem pa vas spoštljivo pozdravljamo!

 

Zapis: za Fotoklub Skupina75 – Gorica, podpredsednik Marko Vogrič

 

AnalisaMansutti – Transiberiana

 

SaraNusaGolobGrabner – Memorabilia

 

RobertSironi – ValoremNovum

 

Matej Rukavina – Odsev

 

LorellaKlun – premonizioni