Niko Sladič: VALOBRAN

V petek, 2. februarja ob 14. uri, vabljeni  v Galerijo 5. štuk na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, na odprtje razstave fotografij

Niko Sladič: VALOBRAN.

Na ogled bo do 1. marca 2024.

“V tokratnem ciklu fotografij obravnavam svojevrstno temo, ki povezuje fotografijo s slikarstvom. Na jutranjem sprehodu sem opazil ob morski obali podolgovate betonske kvadre, ki so bili svojčas del valobrana, ki varuje obalo pred valovanjem morja in abrazijo. Kvadri so bili dvignjeni iz vode in zloženi v marini. Ker so bili desetletja dolgo v morju, so se na njih naselile školjke, raki in različni mikroorganizmi, ki so na njihovih površinah ustvarili zanimive reliefne strukture, teksture in vzorce. V marini ljudje obnavljajo in na novo pleskajo barke, pleskarji včasih ustreznost barvnega nanosa preizkusijo s potegljajem čopiča po teh ravnih površinah. Na njih se je v daljšem časovnem obdobju pojavila zelo zanimiva simbioza dejavnosti med naravo in človekom ter ustvarila nove, vizualno zelo zanimive podobe.”

Niko Sladič