Maja Šivec: TELO IN GESTA II

Vabljeni na otvoritev/ogled razstave TELO IN GESTA II,

avtorice MAJE ŠIVEC,

v torek 12. 2 ob 19.uri v Galerijo Šolt, klet bloka VII, Študentsko naselje v Ljubljani

V okviru razstave Telo in gesta II predstavlja Maja Šivec izbor iz različnih fotografskih ciklov posvečenih človeškemu telesu v gibu in gesti, vendar z zadržano dinamiko, brez premikanja. Svojo tradicionalno motiviko moških in ženskih aktov interpretira umetnica na najrazličnejše samosvoje načine, bodisi v ateljeju ali poljubnih interierjih bodisi v eksterierjih, tako naravnih kot arhitekturnih. V likovno zasnovanih ateljejskih posnetkih enojne ali dvojne gole človeške figure pride najprej do izraza kontrastnost temačnega brezprostorja, neke vrste tenebrosa, v katerem izstopajo plastična, organska telesa z značilno osvetlitvijo, kot bi površinsko izžarevala svetlobo, poudarjajoč fluidnost gladkih anatomskih struktur, ki jih dopolnjuje estetska poraščenost ženskih osramij. Ženske in moške ateljejske akte, vsakega zase ali največ po dva skupaj, komponira fotografinja v zadržano dinamičnih pozah, ki sicer poudarjajo estetiko človeškega telesa, vendar v neobičajnih ekspresivnih deformacijah, kot bi hotela ustvarjati kakšna nova bitja, kar pogosto zahteva od gledalca poglobljeno opazovanje zaradi prepoznave. V drugo skupino interiernih upodobitev človeških figur sodijo posnetki v poljubnih intimnih, pogosto zapuščenih ali celo napol podrtih prostorih, kjer uporablja Maja Šivec naravno osvetlitev, poudarjajoč kontrastnost mehkih organskih oblik človeškega telesa v odnosu do ostrine pravokotnih arhitektonskih struktur in grobosti marsikdaj ne več ometanih sten. Za razliko od bolj ali manj brezosebnih, prej omenjenih ateljejskih aktov, so v tej drugi skupini osamljeni ženski akti neprimerno bolj intimni, včasih celo razmišljujoči ali otožni, kompozicije teles pa spominjajo na baletne figure. Eksterierne fotografije lahko vključujejo do štiri upodobljenke hkrati v poljubnih razgibanih kompozicijah in pozah, poudarjajoč erotičnost ženskega telesa, pri čemer včasih nakazujejo celo homoerotičnost, čeravno na skrajno prefinjen način. Tudi na tokratni razstavi Maja Šivec opozarja na lepoto golega človeškega telesa, ki je izvorni in sestavni del narave, zato ne more biti pohujšljivo. Pohujšljivo je človeško licemerje, ki žal nastopa v raznovrstnih institucionaliziranih oblikah, kjer zaradi nedojemljivih predsodkov razkazovanje naravne lepote človeškega telesa celo okrutno kaznujejo.
Mario Berdič, lik. kritik