Jernej Biderman: FRAKTAL

Jernej Biderman, član Foto kluba Hrastnik, se je pri ustvarjanju tokratne razstave ukvarjal z raziskovanjem fraktalnih izgledov rastlin.

Fraktal je geometrijski vzorec nepravilne oblike, ki pa ne more biti definiran v klasični geometriji. Izraz fraktal (v latinskem jeziku pomeni delen, razdeljen, razdrobljen) je prvi uporabil francosko – ameriški matematik Mandelbrot. Fraktali se uporabljajo za računalniško modeliranje nepravilnih vzorcev in struktur v naravi.

Fraktal. Red ali kaos? Na prvi pogled vizualno zapletena oblika, ki pa ima v osnovi zelo enostavno geometrijsko osnovo. Ta osnova se ponavlja in širi v večjo strukturo. Fraktale pogosto srečujemo v naravi, ki je zaradi svojega izgleda velikokrat inspiracija umetnikom.

Upodabljale so jih že stare civilizacije. S pojavom digitalnega obdobja pa se je upodabljanje fraktalov v umetnosti pospešilo, saj je potrebno za njihov slikovni prikaz zaporednje matematičnih operacij (algoritmov) izvesti velikokrat.

Avtor razstave fraktalov ni poustvaril s pomočjo računalnika. Prikazane realne motive je iskal v naravi, ki izkazuje množico čudovitih a tudi čudežnih oblik. Rastline razkazujejo poetično prepletanje med simetrijo in asimetrijo. Rastlinam je prodrl v osnovo in nam z njihovo povečavo pokazal za oko neznani svet narave. Gledalci, še zlasti tisti z domišljijo, lahko v fotografijah povečanih rastlin vidijo ekspozijo ob velikem poku, žrelo vesoljske pošasti, izbruh vulkana, ognjemet…

Jernej Biderman ostaja zvest svoji klasiki. Tudi tokrat ni fotografiral digitalno. Fraktale je ovekovečil z analogno tehniko na barvni negativ formata 6 x 6 centimetrov in jih komponiral v kvadratni okvir, ki mu je avtor zvest že daljše obdobje.

zapisal Simon Tanšek