Janez Korošin: Nostalgično BARJE

 

Janez Korošin

Nostalgično BARJE

11.9. – 9. 10. 2023, Galerija Šolt

 

… Ljubljansko barje. Na videz enolična obsežna ravan, ki se razteza južno od Ljubljane in se s svojimi obrobji dotika njenih predmestij. Svet, ki kljub vtisu monotonije vedno znova preseneča, buri domišljijo in pomeni večni izziv tako znanosti kot umetnikom.

Janez Korošin se predstavlja s širokim opusom fotografij barja, krajine, ki mu kot del njegovega domačega okolja predstavlja neusahljivi vir za ustvarjanje v zadnjih petih desetletjih. Osnovni motiv je nekaj povsem vsakdanjega in mnogokrat niti ne opazimo, kako se spreminja. Vendar vsak zabeležen trenutek predstavlja dokument časa, mnogokrat tudi beleženje minevanja in izginjanja. Izbrana dela kažejo Korošinov tenkočuten pristop do kompozicije, izreza; s poetičnimi kontrasti svetlo temnega ustvarja prav posebno atmosfero. Odlično fotografijo pa zaokroži njegov osebni pogled in kasnejša izdelava fotografij po klasičnem postopku v domači temnici. Fotografije so neprecenljiv zaklad za bodoče generacije …

Barbara Gregurič Silič, MF FZS

 

 

 

 

Janez Korošin se je rodil 12. avgusta 1935 v Ljubljani. S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1952 v Fotokubu Ravne na Koroškem, potem ko se je kot kemijski tehnik zaposlil v laboratoriju Železarne Ravne. Njegov mentor je bil v tistem času fotograf Franci Kamnik, po odsluženem vojaškem roku in novi zaposlitvi v Ljubljani na Inštitutu »Jožef Stefan« v laboratoriju za optično spektroskopijo pa sodelavec, fizik in fotograf Marjan Smerke. Leta 1966 je Janez Korošin postal član Fotokluba Ljubljana in Fotogrupe Šolt, kjer se je v tistem času avtorsko oblikoval marsikateri fotograf in kjer so delovali nekateri od najpomembnejših fotografov tistega časa v Sloveniji.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1973 podelila naslov kandidat za mojstra fotografije. Dve leti pozneje ga je Mednarodna zveza fotografske umetnosti FIAP (Federation Internationale de l’art Photographique) počastila z naslovom »artiste FIAP«. Leta 1977 mu je Fotozveza Jugoslavije podelila naslov mojster fotografije. 1995 je postal član Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju v Kranju. Leta 1996 ga je Fotografska zveza Slovenije nagradila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Ob koncu 2000 je po zaslugi Mednarodne zveze fotografske umetnosti FIAP prejel naslov ekscelenca FIAP (EFIAP). Sodeloval je na številnih domačih in mednarodnih skupinskih fotografskih predstavitvah in pripravil mnogo samostojnih razstav. Ob jubileju leta 2015, ob avtorjevi 80-letnici, je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled pregledna razstava njegovih črnobelih fotografij.

Živi in ustvarja v Ljubljani.