Jana AJLEC: ODKRITA ČUTNOST

otvoritev fotografske razstave

ODKRITA ČUTNOST

Torek, 11. junij 2019 ob 18:30–20:30  Galerija ŠOLT (Študentsko naselje v Rožni dolini, blok VII)

Jana Aljec se s fotografijo ukvarja zadnjih nekaj let. Nad fotografijo se je navdušila povsem naključno in sicer na delovnem mestu, tako da je danes fotooaparat njen nepogrešljiv spremljevalec. Znanje fotografije pridobiva na različnih fotografskih seminarjih, delavnicah in dužabnih srečanjih. Sodelovala je tudi na dveh fotografskih salonih, Pogled skozi žensko oko in Slovenske fotografinje se predstavijo na katerih je prejela dve nagradi.
Jana Aljec je oseba, ki ljubi naravo, dolge sprehode, zato ne preseneča, da se na njeni prvi samostojni razstavi predstavlja prav z motivi iz narave, s serijo rož. Razstavo je poimenovala Odkritje čutnega. Poleg narave pa avtorico zanima tudi ulična fotografija in akt.
Na kaj pomislimo, ko gledamo rože? Na lepoto? Popolnost? Minevanje? Ljubezen? Ženske? V umetnostni zgodovini ni motiva, ki bi bil tolikokrat in na toliko načinov upodobljen kot rože. Rože so od nekdaj navdihovale umetnike.
Jana Aljec predvsem rada opazuje odpiranje popkov in cvetov, ki jih naknadno mojstrsko in na svoj način računalniško obdela. Fotografije so estetsko in kompozicijsko dovršene, nadrealistične, barvno nenavadne, samosvoje, umetne in naravne hkrati. Gledalec ob pogledu na fotografije rože kar vonja. Na fotografijah izstopajo predvsem tople barva. Rože Jane Aljec prikazujejo simbolični prikaz cikla človeškega življenja – poosebljajo lepoto mladosti v polnem cvetu, venenje srednjih let in na koncu neizbežnost smrti.

Maja Šivec, prof lik. ped, univ. dipl. ekon.