Fotoklub Skupina75 : 21. Fotosrečanje

 

V soboto 5. oktobra 2019 ob 18.00 uri bo v Kulturnem domu v Gorici odprtje 21. izvedbe Fotosrečanja, tradicionalne mednarodne fotorazstave, ki jo organizira goriški Fotoklub Skupina75.

Na 21. Fotosrečanju bodo svoja dela predstavili štirje fotografi iz Italije in Slovenije, in sicer:

Remo Cavedale, član fotokluba Skupina75; njegovi „škljoci“ so elegantni in prepojeni z bistvom. Mojstrsko ujamejo utrinke, ki se rojevajo med prostorom, obiskovalci in deli, ki so predstavljena v MACBA, Muzej sodobne umetnosti v Barceloni, ki si ga je zamislil arhitekt Richard Maier.

Boris Gaberščik je izobražen slovenski avtor, znan tudi v mednarodnih krogih. Predstavlja se z nizom stvaritev, ki počastijo duh Ready Made in postavijo v ospredje majhne predmete vsakdanje uporabe, ki jih je zaznamoval čas. Umeščeni so v lebdeče trenutke, oz. v objem bolečih ravnovesij.

Eleonora Oleotto se poslužuje terapevtske fotografije, coachinga in izsledkov, da se približa Naravi; vse to opazuje s prečnim pogledom, ki se izogiba pogojevanjem in oguljenim frazam. Predstavljena dela so sestavni del bolj razčlenjene poti, ki je vezana na samozavest in na duhovno sfero.

Damijan Sedevčič je fotograf iz Nove Gorice. Skozi večkratne osvetlitve in skoraj grafičnem črno-belim, prenaša urbane prostore našega vsakdana v neko drugo dimenzijo, ki se z odpovedjo pomirjujočih prostorskih koordinat, zmaliči, spremeni in zadrhti pred našimi očmi.

 

 

 

 

Skupaj s temi izbranimi fotografi gosti letošnje Fotosrečanje tudi člane fotokrožka Circolo Fotografico Palmarino, ki je nastal v Palmanovi leta 1975. Krožek predstavlja eno od najpomembnejših foto sredin na državni ravni. Zelo bogat izbor predstavljenih upodobitev se posebno zaustavi na tematikah Narave, pri čemer avtorji ujamejo kromatske detajle svetlobe in razredčenih ozračij pejsažev: v tišini obsijanih sipin, skozi miren dih morja oz. med očarljivimi prizori hribov in gozdov.

Letošnje Fotosrečanje je posvečeno spominu dveh velikih Mojstrov Fotografije, ki sta nas v presledku nekaj ur zapustila v avgustu. To sta Sergio Scabar in  Guido Cecere. Zapustila sta nam neizmerno navdušenje do Fotografije in vedno budno intelektualno radovednost, pri čemer želimo, da bi spodbudila vse bodoče generacije fotografov in jim bila za zgled.

Mednarodna fotografska razstava predstavlja vrhunec razstavne sezone Skupine75; prireditev z odprtjem razstave bo na sporedu v soboto 6. oktobra ob 18.00 uri. Dogodek je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno matico in Zvezo slovenskih kulturnih društev (ZSKD) ter s pokroviteljstom Občine Gorica.

Večer bodo popestrili glasbeni vložki, ki jih bodo prispevali člani Glasbene matice, medtem ko bo članica kluba, znana fotografinja, kritičarka in predavateljica fotografije Lorella Klun pripravila ustrezno predstavitev vseh prisotnih avtorjev.

Biografski podatki, nekaj fotografij vsakega umetnika in kritični opis Lorelle Klun so zbrani v katalogu razstave, ki so ga pripravili sami člani društva, grafično pa ga je uredil Igor Škorjanc. Za prevode je poskrbel Vili Prinčič.,

Umetniška platnica kataloga je posvečena prijatelju Sergiu Scabarju z njegovo fotografijo z niza, ki upodablja orodja in materiale Fotografije same. Lik velikega fotografa nam v kataogu predstavi Lorella Klun.

Razstava bo odprta v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass, 20) do 19. oktobra, ogled pa bo možen ob delavnikih med 9. in 13. uro in med 15. in 18. uro ter med prireditvami v samem domu.