Fotograd Negova na svetovnem fotografskem zemljevidu

Svetovna zveza za fotografsko umetnost (FIAP) je gradu Negova podelila status “Fotografsko središče FIAP – FIAP Exhibition Centre”. Fotograd Negova je tako postal eno izmed šestih takšnih razstavišč na svetu.

Pred gradom Negova so status fotografskega središča FIAP pridobili v Buenos Airesu v Argentini, Montevarchiju v Italiji, Konyi v Turčiji, Muscatu v Omanu in Jinanu na Kitajskem. Status je pridobljen dolgoročno, vse dokler lokacija izpolnjuje pogoje zveze.

Na gradu, ki je odprt od začetka aprila do konca oktobra, se bodo tako vrstile fotografske razstave. Zanje je v programskem smislu odgovoren Fotoklub Proportio Divina v sodelovanju s Fotografsko zvezo Slovenije. Letošnji izbrani razstavljavci so Herman Čater, Ioannis Lykouris, Ivo Borko, Maja Šivec, Matjaž Čater, Mitja Ličar in Tilen Sotlar, na ogled pa bo tudi razstava Kranjska fotografija od Puharja do danes.

Slovesne razglasitve gradu Negova za fotografsko središče FIAP-a so se ob številnih obiskovalcih udeležili tudi ministrica za kulturo RS Julijana Bizjak Mlakar in predsednik FIAP-a Richardo Bussi.

V nadaljevanju si lahko ogledate galerijo fotografij slovesne razglasitve: