FOTO KLUB ANTON AŽBE NA ČEŠKEM

 

Takole nam sporočajo iz FKAA, kjer je bil pri saditvi lipe in odprtju fotografske razstave tudi član US FZS Matjaž Čater, ki predava tudi v Brnu na gozdarski fakulteti.

 

POT NA ČEŠKO IN  POSLANSTVO FKAA PRI PREPOZNAVANJU SLOVENIJE

Tradicionalno sajenje lip in fotografske razstave Foto kluba Anton Ažbe na Češkem se še nadaljuje. V letu 2020 je korona malo pomešala to sodelovanje, smo pa zato letos to obogatili s tremi novimi lipami  in tremi razstavami.

Teden dni pred našim odhodom na Češko je bila v kraju Dolní Břežany nedaleč od Prage, 13.oktobra 2021,  posajena devetinpetdeseta (!) lipa slovensko-češkega prijateljstva in hkrati odprta razstava  ” Slovenija – Evropa v malem “.

Ekipa FKAA iz Škofje Loke je 20.novembra posadila skupaj s češkimi kolegi,v kraju Vlašim, 60.lipo in ob tej priložnosti smo odprli tudi fotografsko razstavo v muzeju ob parku.

Naslednji dan je bila v Brnu osrednja letošnja  prireditev,  katere pokrovitelj je bila rektorica Mendelove univerze v Brnu Danuša Nerudová. V parki Lužánky smo posadili 61.lipo slovensko-češkega prijateljstva. V kraju Krtiny, 20 km vzhodno od Brna pa odprli razstavo “Slovenija – Evropa v malem” s 45 fotografijami naših članov.

V Brnu je bil prisoten tudi dr. Matjaž Čater, ki je tudi znan fotograf. Trenutno je zaposlen kot gostujoči profesor in raziskovalec na Inštitutu za gojenje gozdov na Gozdarski in lesarski fakulteti Mendelove univerze v Brnu.

Vseh teh srečanj se je udeležila naša veleposlanica Tanja Strniša, s češke strani pa pomembni predstavniki tamkajšnega življenja, kar daje temu sodelovanju velik pomen. Idejni vodja  je že več kot 20 let Jan Jelšik, ki  je tudi častni član FKAA in neuradni ambasador občine Škofja Loka na Češkem.

Škofja Loka, 10.november 2021                                                   

Srečo Rovšek- FKAA