Celjska fotografska razstava – RETROSPEKTIVA 2019-23

 

ODPRTJE RAZSTAVE:

Četrtek, 11. april 2024, ob 19. uri

Fotografski muzej Maribor, Koroška cesta 19, 2000 Maribor

 

Razstava bo na ogled do 16. maja 2024 v delovnem času muzeja od ponedeljka do petka med  9. in 17. uro.

 

 

 

 

 

 

Nekaj posamičnih utrinkov z razstave:

 

 

 

CELJSKA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA (CFR) je projekt, ki se bo letos jeseni zvrstil že petindvajsetič – dolga leta je potekal v organizaciji Fotografskega društva Celje, zadnjih nekaj let pa je projekt prevzel Digitalni Foto Klub in ga tematsko nadgradil z dvema stalnima kategorijama, ki nista klišejski in potrebujeta nekoliko bolj poglobljen ustvarjalni razmislek: s fotografskimi serijami na poljubno temo ter posamičnimi fotografijami na temo erotike.

 

 

RETROSPEKTIVA se nanaša na obdobje zadnjih petih let, ko je projekt pod okriljem Digitalnega Foto Kluba dobil svojo stalno vizualno in vsebinsko podobo. Razpisni kategoriji sta ves čas enaki, na razpis pa se lahko prijavijo ustvarjalci z različnimi ozadji. Strokovna žirija, ki izbira dela za razstavo, ima stalno sestavo, kar omogoča jasno kontinuiteto projekta: Matej Peljhan, Žiga Gričnik in Tomaž Črnej. Projekt poteka v organizaciji Digitalnega Foto Kluba in soorganizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti OI Celje ter pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije.

Retrospektiva 2019–23 zajema izbranih 18 serij na poljubno temo. Vsaka zase je pripovedna ali izpovedna na povsem svoj, avtorski način, skupaj pa tvorijo bogato celoto, ki gledalcu podaja širino fotografske ustvarjalnosti in človeškega duha.

 

 

AVTORJI RAZSTAVLJENIH SERIJ:

Tomaž Berčič

Jurij Bizjak

Emil Božnar

Irena Gregorc

Sara Nuša Golob Grabner

Katjuša Karlovini

David Keinne (Ivan Bliznetsov)

Katarina Kolenc

Dejan Mijović

Alenka Mužar

Sandi Novak

Simon Remec

Karin Rošker

Pavel Surovy

Vanja Tajnšek

Klavdija Žitnik