Andreja Ravnak prejemnica naziva “Travel Photographer of the Year 2023”

 

V nedeljo 21. januarja 2024 so v Londonu razglasili zmagovalce prestižnega svetovnega natečaja TRAVEL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR. Na razpis je prispelo več kot 20.000 fotografij iz 150 držav, glavno nagrado in naziv “travel photographer of the year 2023” pa je 17-članska strokovna žirija podelila Andreji Ravnak za njeni dve fotografski seriji – prva je nastajala v valovitih pokrajinah Toskane in Južne Moravske, druga pa v hmeljevih poljih Savinjske doline. Laskavi naziv TPOTY 2023 ji prinaša tudi članstvo v Royal Photographic Society in izjemno medijsko izpostavljenost v domačih in svetovnih medijih. Osvojila je tudi častno omembo za posamično fotografijo v kategoriji “above, eye level, below”.

Chris Coe, ustanovitelj projekta in predsednik žirije, je o njenih fotografijah zapisal: “V obeh zmagovalnih serijah je videti prefinjeno eleganco, ena nas popelje  med polja nežnih barv in lepoto naravnih tekstur, druga v hmeljišča izven sezone, surova, neobdelana, med ljudi, ki ta polja pripravljajo na naslednjo rastno sezono. Nobena od serij ni fotografirana v optimalnem letnem času, a sta kljub temu obe izredno privlačni, lepi in izpovedni.”

Obsežnejši zapis si lahko preberete na spletni strani Digitalne Kamere, na uradni strani Travel Photographer of the Year pa si lahko ogledate galerijo vseh nagrajenih in pohvaljenih fotografij.

 

Serija “Agriculture” v temi “portfolio landscape and environment”. Opise fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

Andreja Ravnak v sloveniji nosi naziv MF FZS, v mednarodni fotografski zvezi pa naziv EFIAP/d1. Svojo fotografsko pot je začela pred približno 15 leti, ko je bila povabljena v Društvo fotografov SVIT. Trenutno je podpredsednica Digitalnega Foto Kluba, v Fotografski zvezi Slovenije pa je že drugi mandat aktivna kot članica izvršilnega odbora, tokrat v funkciji podpredsednice FZS. Je prejemnica številnih domačih in mednarodnih fotografskih nagrad, pogosto povabljena k fotografskim projektom kot članica žirije, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Po izobrazbi in poklicu je arhitektka, deluje pa tudi na številnih drugih ustvarjalnih področjih, kot so fotografija, oblikovanje in pisanje. Vrsto let je bila urednica fotografije pri fotografski reviji Digitalna Kamera, deluje kot mentorica v fotografskih krožkih, je aktivna soorganizatorka fotografskih razstav in del ekipe, ki v Digitalnem Foto Klubu izvaja fotografska popotovanja širom Evrope. Kar nekaj njenih izpostavljenih fotografij je nastalo na teh popotovanjih.

 

Tomaž Lanišek, predsednik FZS, ob tem dogodku razmišlja takole:

»Kot predsednik Fotografske zveze Slovenije sem neizmerno vesel za izjemen uspeh mojstrice fotografije Andreje Ravnak, ki s svojimi fotografijami pričara tisto prvinskost fotografije na potovanjih, ki pusti velik pečat na vsakem izmed nas. Andreja je enostavno navdih in dokaz, da se da uspeti na področju, ki ga imaš rad, s katerim živiš na vsakem koraku in ki se mu dovolj predaš. Vsi organi upravljanja Fotografske zveze Slovenije smo ponosni na našo podpredsednico, ki je s tem izjemnim uspehom samo še dodatno kronala svoje fotografsko mojstrstvo, ki ga uživa že tri leta, dve fotografiji iz sedaj nagrajene kolekcije pa nam je Andreja zaupala v užitek že v svoji potrjeni kolekciji za mojstrico fotografije leta 2021. Andreja, veselimo se tvojih uspehov še naprej, saj smo skupaj močnejši, raven slovenske fotografije pa si s tvojim izjemnim uspehom dodatno dvignila. Priča smo res obetajočemu se letu.«

 

Serija “Hop fields”. Opise fotografij si lahko ogledate tukaj.

 

 

fotografija “Arctic snow storm” je prejemnica častne omembe v kategoriji “above, eye level, below”