razstava Bogdana Kralja: Cerkniško jezero

 

Bogdan Kralj se je s fotografijo prvič srečal v času obiskovanja srednje šole v Ljubljani v temnici dijaškega doma srednje tehnične šole.
V Foto klub Nova Gorica se je včlanil pred 20 leti. Ob nasvetih klubskih mojstrov fotografije so postajali njegovi posnetki vedno boljši. Ljubezen do kreativnega  fotografskega ustvarjanja je hitro naraščala. Začel je sodelovati na domačih in tujih fotografskih razstavah. Za uspešno sodelovanje s kreativno fotografijo na številnih razstavah, mu je leta 2005 FZS podelila naziv »Kandidat za mojstra fotografije FZS«, prav tako je istega leta dobil tudi mednarodni naziv »AFIAP«.
Postavil je petnajst samostojnih razstav in sodeloval na mnogih skupinskih in devetih klubskih razstavah.
Pri fotografiranju ga najbolj navdušuje narava v vseh spektrih in letnih časih, tako pomladno cvetje kot zimska idila. Krajina odeta v živahne pozno jesenske barve, ki se prelivajo v zgodnjo zimo ali poplavljeno kraško polje, so poseben dražljaj za oko in v človeku vzbuja posebno vzdušje.

Cerkniško jezero ga navdušuje v vseh letnih časih od ranega jutra pa vse do mraka. Fotografije prikazujejo jezero skozi celo leto in v vseh agregatnih stanjih: polno vode, cvetoče, zamrznjeno, zasneženo in suho, kjer ribe plačajo davek.
Presihajoče jezero je vrsta jezera, ki se občasno napolni z vodo, del leta pa je suho. Intervali polnjenja in praznjenja so lahko tudi daljši od enega leta. Dno je v suhi fazi poraslo s travišči ali pa ostane stalno vlažno in delno zalito z vodo skozi vse leto.
Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnike! Običajno se jezero zadrži okoli osem mesecev na leto. Voda se navadno razlije po površini dobrih 20 km2, ko je vode največ, površina jezera meri okrog 26 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.