16. Fotosrečanje – Fotoklub Skupina75,Gorica, 4. okt. 2014

vabilo16fotosrecanje

 

Fotoklub Skupina 75  vabi na odprtje in obisk 16. izvedbe mednarodne fotografske razstave Fotosrečanje. Od 4. oktobra bo goriški Kulturni dom gostil razstavo, ki že tradicionalno predstavlja umetnike fotografske umetnosti različnih narodnosti, stilov, jezikov, ki prinašajo v mesto panoramo najnovejših teženj v fotografiji.

S kritične predstavitve Lorelle Klun:

Fotoklub Skupino 75 predstavlja član Remo Cavedale.  Osrednjega junaka svoje raziskave  (srednjega-povprečnega človeka nekoliko naprej v letih) ujame med prelistavanjem moške revije in pri tem izpostavi prizorček, ki pelje v globlja razmišljanja, kot bi na prvi pogled izgledalo

Walter Criscuoli, fotograf in predavatelj fotografije z Vidma z » Letalci«  nas popelje v čas otroštva in otroških sanj, ko postane papirnato letalo resnični raketoplan. Z namigom na Magritteja ustvari tako portrete neznanih Sanjačev in potrdi  pravo naravo Fotografije, ki je v stalnem nihanju med iluzijo in resničnostjo.

Arne Hodalič, fotoreporter iz Ljubljane, je leta 2002 opravil dokumentarno reportažo o življenju otrok in mladih v nekem polvojaškem taboru nedaleč od Moskve. Ob zahtevni vadbi otroci spoznajo strelske tehnike in borbene veščine, da bi se izurili za specialce.

Hodalič jim sledi v vseh dnevnih opravilih, napornih vajah in koncentracijo pred tarčo, kratkih počitkih. Gre za življenje brez pravljic za lahko noč, kot pove Klunova. Naslov serije ne bi moral biti drug kot »Ukradeno otroštvo«.

Daniele Indrigo s Sacileja od leta 2009 izpeljuje načrt »Gotica«. Niz prikazuje nekaj rafiniranih vizij gostskih katedral v severni Evropi. Svetlobo uporabi kot mistični element, ki uglašeno niha z arhitektonskimi deli in povzdigne materiale in simbologijo, s katerimi so zgradbe prepojene.

Ob natančnem snemanju in dolgotrajnem procesu obdelave nadzira tonsko lestvico in prizorom podeli jasno trodimenzionalnost.

Mlada ljubljanska fotografinja Maša Kores v nizu “Where insanity becomes reality” raziskuje zapuščene kraje: gledališča, hotele, zdravniške ambulante in cerkve. To so kraji, ki so bili nekoč polni življenja, zdaj pa so prepuščeni propadu. Kljub temu, da je čas razgrnil svoj potni prt nanje, v celoti še ni ugasnil odmev tolikih zgodb, ki so se tam odvijale.

Mojster fotografije s Celja Jure Kravanja razmišlja o sodobni družbi skozi prikaz moderne vertikalne arhitekture, ki se v svoji estetiki meri z modrino neba in spreminja svoje podobe v teku dneva ter ob spreminajanju luči, a je tudi nosilec modnih namigov in reklamnih sporočil.

Gost letošnjega Fotosrečanja je Foto Club Adria, z istoimenskega kraja blizu Roviga. Na Fotosrečanju se člani krožka predstavljajo z nizom podob, ki so jih uresničili s staro tehniko Cianotipije, postopka, ki ga je izpopolnil leta 1842 angleški astronom in znanstvenih Sir John Henschel in ki izkorišča fotosenzibilne lastnosti železovih soli, ki dajo slikam značilno modro barvo. Ročni nanos občutlivega sloja in spremenljivost kemikalij in reakcije s papirjem omogočijo pridobivanje različnih nians. V portretih nas pritegnejo predvsem pogledi: malinhonični in zatopljeni, izven časa, ali tudi sodobni, zavestnih in uveljavljenih žensk, ki se zavedajo lastne zapeljive lepote.

Odprtje letošnjega Fotosrečanja, ki predstavlja višek razstavne sezone Skupine 75, bo kot vsako leto v Kulturnem domu v Gorici, v soboto 4. oktobra ob 18h30. Manifestacija je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno Matico in ZSKD. Pokroviteljstvo so zagotovili Pokrajina Gorica in Občina Gorica.

Kulturni dogodek bodo z glasbenimi utrinki popestrili gojenci Glasbene Matice, priznana fotografinja in predavateljica fotografije Lorella Klun pa je poskrbela za predstavitev avtorjev in njihovih del.

Podatki vseh fotografov in predstavitve kritičarke Lorelle Klun ter nekaj reprodukcij del so zbrani tudi letos v katalogu, ki so ga uredili sami člani Skupine75, oblikoval Igor Škorjanc, za prevode pa poskrbel Vili Prinčič. Splet: www.skupina75.it.

Razstavo si bo mogoče ogledati v Kulturnem domu v Gorici do 18. Oktobra ob delavnikih od 10h do 13h in od 16h do 18h, poleg odprtja ob prireditvah.

Zahvaljujem se za pozornost in prisrčno pozdravljam!

Za Fotoklub Skupina 75 – Gorica

Marko Vogrič – podpredsednik

Dodatne informacije: marko@skupina75.it ; info@skupina75.it ; www.skupina75.it