15. Fotosrečanje – Fotoklub Skupina75,Gorica, 5. okt. 2013

vabiloFS15

Spet bo potekalo srečanje z dobro fotografijo, in sicer 5. oktobra bo  goriški Kulturni dom gostil 15. Fotosrečanje, ki že tradicionalno predstavlja umetnike različnih narodnosti, stilov, jezikov, ki prinašajo panoramo najnovejših teženj v fotografiji. S kritične predstavitve Lorelle Klun:
Mlada Hrvatica Jelena Blagović nas bo popeljala v družinsko zapuščino, v predale polne spominov, med drobce preteklosti, ki še živi in se prenaša iz generacije v generacijo. Slovenec Matej Peljhan s serijo diptihov raziskuje medsebojne odnose ter želje in konflikte, ki jih neizogibno spremljajo. Tudi Tone Stojko prihaja iz Slovenije in je uveljavljen reporter in photo editor. Igra se z lučjo in fokusom ter žensko telo prekrije z barvo in energijo, dokler ne doseže meja abstrakcije. Stefano Tubaro se giba ponoči med opuščenimi tovarnami in skladišči, ponovno prebira ambiente preko raznobarvnih luči in dolgih ekspozicijskih časov. Goričan Giovanni Viola, več kot dvajset let koordinator obsoških fotografskih društev, privede na plan preko vlažnih gozdov figuro brez časa in starosti, učlovečenje naših starodavnih strahov. Miran Vižintin, predstavnik Fotokluba Skupina75, izkoristi širjenje tekočin in makrofotografske posnetke ter tako spremeni kapljice olja, s katerimi ustvari briljantne filigrane. Foto klub Kamnik, mlad in vitalen slovenski klub, predstavlja “FKK off!”, serijo posnetkov, ki so jih ustvarili Klemen Brumec, Klara Galičič, Toni Grebenc, Blaž Janežič, Jernej Kaše, Manuella Kotnik, Marko Kotnik, Maša Kotnik, Dušan Letnar, Jana Nakrst, Robert Novak, Ana Pogačar, Janez Ravnikar, Aleš Senožetnik in  Ana Stanovnik Perčič.
Odprtje letošnjega Fotosrečanja, ki predstavlja višek razstavne sezone Skupine 75, bo kot vsako leto v Kulturnem domu v Gorici in to v soboto 5. oktobra ob 18h30. Manifestacija je sad sodelovanja s Kulturnim domom, Glasbeno Matico in ZSKD. Pokroviteljstvo so zagotovili Pokrajina Gorica, Občina Gorica ter FZS.
Večer bo uvedel s pozdravom predsednik fotokluba Silvan Pittoli, gojenci Glasbene Matice pa bodo z glasbenimi utrinki popestrili kulturni dogodek. Priznana fotografinja in predavateljica fotografije Lorella Klun je poskrbela za predstavitev avtorjev in njihovih del.
Podatki vseh fotografov in predstavitve kritičarke Lorelle Klun ter nekaj reprodukcij del so zbrani tudi letos v katalogu, ki so ga uredili sami člani Skupine75, oblikoval Igor Škorjanc, za prevode pa poskrbel Vili Prinčič. Razstavo si bo mogoče ogledati v Kulturnem domu v Gorici do 19. Oktobra ob delavnikih od 10h do 13h in od 16h do 18h, poleg odprtja ob prireditvah.

Marko Vogrič – podpredsednik

 

Dodatne informacije: marko@skupina75.it   ;  info@skupina75.it   ;   www.skupina75.it